Miért bízna bennünk a “lapátra tett nemzedék”?

Kompromisszumok nélküli élet nem létezik, de ez a közhely minden nemzedék számára más tartalommal igaz. A mostanában friss nyugdíjas baby boom nemzedéknek is rengeteg mesélnivalója volna. A mai 50-70 évesek generációja világviszonylatban egy történelmi korszak, a világháború utáni gyorsuló idő főszereplője. Életük hullámvasútja a 60-as hippi-mozgalommal indul, a 70-es években kezdenek el dolgozni, a 80-as évek végén felborul a biztos menetrend, amit a 90-es évek átrendeződése követ, a 2008-as válságig. Csoda, hogy az utóbbi tíz évben a nyugdíj tűnt a legésszerűbb célnak?

Olvass tovább

Mit hoz a nyuszi a munkaadóknak?

Tavaly ősz óta kóstolgatja a magyar munkaerőpiac a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetekben rejlő lehetőségeket. A majd’ fél éves időszakban a „nyuszi” kapott hideget is, meleget is – főként munkavállalói oldalról. Ugyanakkor jól érzékelhető egyfajta óvatosság is: mintha a munkáltatók arra várnának, hogy több tapasztalat gyűljön a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban. Nyilván ez nélkülük nem fog menni. Segítünk: mutatjuk, milyen előnyöket biztosít a nyuszi a munkáltatók számára!

Olvass tovább

Megáll az ész… – ha nem elég aktív

Nyugdíjasként saját időnk beosztásának szabadságát nyerjük vissza. További éveink életminősége attól függ, hogyan élünk a visszaszerzett szabadsággal. Dönthetünk a visszavonulás mellett, de választhatjuk az aktív életet: a két út ellentétes irányba vezet. Orvosok és mentálhigiénés szakemberek egyaránt megerősítik, hogy az aktív idősödés pozitív életszemlélettel, jobb egészségi mutatókkal és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életformával jár.

Olvass tovább

A nyuszival nem fog hoppon maradni (2. rész)

A nyugdíjszövetkezetekkel szemben az egyik leggyakoribb kifogás, hogy: “aki dolgozni szeretne, eddig is volt rá lehetősége”. Ez igaz. Kétrészes minisorozatunkban annak jártunk utána, hogy milyen formában tud nyugdíjasként munkát vállalni, és mennyi marad végül a zsebében. Azaz a nettó keresetekre voltunk kíváncsiak. Kizárólag a hivatalosan, tisztességes adózással megszerezhető jövedelem forrásokat vettük figyelembe.

Olvass tovább

A nyuszival nem fog hoppon maradni (1. rész)

Miért érdemes Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeten keresztül munkát vállalni annak, aki a nyugdíj mellett dolgozni szeretne? Mert a „nyuszival”nem fog hoppon maradni. Aki dolgozni szeretett volna, eddig is volt rá lehetőség, de tavaly a nyugdíjasok számára tojás helyett kedvezményeket hozott a nyuszi. Nézzünk be a nyúl üregébe, ott minden kiderül!

Olvass tovább

Örülj, hogy fiú! – Örülj, hogy lány!

Janikovszky Éva így viszonyult a gyermekekhez és milyen igaza volt! A lényeg, hogy megadatik a lehetőség a gyermekvállalásra, ahol a hangsúly a nagyszerű lehetőségen van. Rajtunk áll, hogyan éljük meg, miként bánunk a ránk bízott eséllyel. Komoly felelősség, ahogy az élet más területein is tapasztaljuk, viszont – míg a gyerek nemét mi még nem dönthetjük el – sok esetben magunk választhatunk a kínálkozó alternatívák közül. Ilyen például a nyugdíj melletti munkavállalás is.

Olvass tovább

Nagyi naponta 4 órát tölt a Mekiben

Szó szerint értem. Szeptemberben nyugdíjba ment a nagymamám. Tudtuk előre, hogy nem fog nyugton maradni, mondta már, hogy további tervei vannak, de azt nem, hogy miben sántikál. Szombaton moziba mentünk a barátnőmmel és előtte beültünk a McDonald’s®-ba egy salátára. Kit látnak szemeim? Az én nagymamám nyüzsög a pult mögött és széles mosollyal faggatja a vendégeket. Egy pillanatra azt hittem, csak viccel, de amikor mondta, hogy ezt napi négy órában még élvezi is, elállt a szavam.

Olvass tovább

Jelentkezés álláshirdetésre

Jelige: néhány óra béréért éveket adhatok

Amikor az álláshirdetésben azt olvastam, hogy motivációs levelet is várnak, arra gondoltam, mit mondhatnék egy vezetőnek, aki akár a gyermekem is lehetne? Mivel lehetek én több, érdekesebb, értékesebb számára egy fiatal jelöltnél? A rengeteg idővel, amit velem együtt csomagban megkaphat, felár nélkül, kedvezményesen.

Olvass tovább

Nyugdíjszövetkezetek: visszatérhetnek a nyugdíjasok a munkaerőpiacra

Több ízben foglalkoztunk már műsorunkban is a munkaerőpiacon évek óta tapasztalható munkaerőhiánnyal; a jelenség olykor komplett szektorok működését lehetetleníti el. Az okokra számos magyarázat létezik, de ennél talán fontosabb, hogy megoldást – lehetőleg azonnali – megoldást találjunk a problémára. Ilyen lehet a nyár óta gomba módra szaporodó nyugdíjas szövetkezetek modellje. A Trend FM Monitor délután című adásában Pataki Zoltán, a nyugdíjtöbblet elnöke nyilatkozott.

Olvass tovább