A Nyugdíjasok Home Officeban is hatékonyak!

A nyugdíjas dolgozók a jelenlegi járványhelyzetben az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport, így több területen az volt az első felelősségteljes döntés, hogy a biztonságuk és egészségük védelme érdekében otthon maradhassanak. Mindazonáltal számos foglalkoztató Partnerünk lehetővé tudta tenni, ott a távmunka feltételei kialakításra kerültek és home office-ban végzik tovább a munkájukat nyugdíjas munkavállalóink.

A tapasztalatok azt mutatják az szépkorúak is akadálymentesen megbirkóztak az otthoni munkavégzés kihívásaival. Számítógépes ismereteik, nyitottságuk a tanulásra és az újdonságokra lehetővé tette, hogy hamar integrálják az otthoni munkavégzéshez szükséges tudásalapot.

Büszkén mondhatjuk, nyugdíjas munkavállalóink eredményesen és hatékonyan dolgoznak otthoni környezetükben is!

Egy havi bérért lemondunk a szabadságról?

A látszat gyakran csal és most is van okunk gyanakvásra. Idén január elsejétől ugyanis úgy tűnik, kedvezőbb feltételekkel dolgozhatnak a nyugdíjasok: csak a 15%-os személyi jövedelemadó terheli a bérüket akkor is, ha közvetlenül a munkáltatóval állapodnak meg. Ezzel akár okafogyottá is válhatnának a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, sokan gyorsan meghozzák a végítéletet és kilépnek. Pedig ez egyik félnek sem olyan előnyös, mint amennyire látszik. Mutatjuk, miért:

Olvass továbbEgy havi bérért lemondunk a szabadságról?

Nemzedékek a 22-es csapdájában

Melyikünknek könnyebb? Nekünk, fiataloknak, akik naphosszat feladatok és határidők ördögi körében vergődünk, gyerekeket nevelünk, lelkiismeret-furdalással küzdünk, miközben állandóan próbáljuk felszorozni a 24 órát? Vagy nekünk, nyugdíjasoknak, akik mellett elrohannak az utcán a fiatalabbak – sokszor saját gyermekeink is –, amitől gyakran már az az érzésünk: nincs szükség ránk? Természetesen, a kérdés csakis arra jó, hogy megmutassa: egyik generáció számára sem teremnek rózsák a hétköznapok üdvösség-kertjében. Csapdában vagyunk.

Olvass továbbNemzedékek a 22-es csapdájában

A nyugdíjprémium adventje

Csodavárásból világelsők is lehetnénk, különösen, ha a nyugdíjakról van szó. Jó magyar módi szerint minden pénz kevésnek bizonyul és nyilván: van okunk az elégedetlenségre. A statisztikákat akár nyugdíjazhatnánk is, hiszen betéve tudjuk már, hogy Magyarországon az aktív dolgozók adójából fizetik az aktív nyugdíjakat, vagyis nincs „félretett pénzünk”, ami majd a mi pihenőéveinkig kamatozhatna. Ráadásul a „fehéren” adózó keresőréteg egyre szűkül, közben az elidősödést nem tudjuk jó ütemben fékezni. Ezek fényében az idén novemberre beígért maximum 20 000 Ft-os nyugdíjprémium csepp a tengerben – maradunk a csodavárásnál.

Olvass továbbA nyugdíjprémium adventje

Figyelj rám, hogy rád figyelhessek!

Mintha a ma egymás mellett élő generációk némán ugyan, de egyre erőteljesebben könyörögnének, hogy megkapják a kellő figyelmet és tiszteletet egymástól. 4-5 generációval ezelőtt még elképzelhetetlen volt ekkora tudás- és tapasztalatbeli távolság a közvetlenül egymást követő korosztályok között. Úgy tűnik, ez kifogott rajtunk. Meglátszik az életformánkon, a kommunikációs szokásainkon és persze, a munkaerőpiaci trendeken is. Tényleg ilyen nehezen értjük egymást?

Olvass továbbFigyelj rám, hogy rád figyelhessek!

Requiem a szabad munkaerő becsületéért

Futunk a szekér után, ami nem vesz fel, miközben orrunk előtt a lehetőség, de színvakok vagyunk. Illúzióromboló, ahogy a munkaerőt keresve a piac fehér zsebkendővel integet a távozó fiatal munkavállalók százainak miközben az ajtón kopogtató tapasztalt szakembereket nem veszi emberszámra. Szerencsére a nyugdíjas munkaerő jelentős része türelmesen várakozik, hátha szükség lesz még tudására, lojalitására.

Olvass továbbRequiem a szabad munkaerő becsületéért

Mit ér 40 év fizikai munka a munkaerőpiacon?

Öreg ember nem vénember – tartja a mondás és nem véletlenül. Lehet, hogy az idő mindenkin meglátszik, de ez nem csökkenti a tapasztalat és a tudás értékét. Vannak területek ugyanis, ahol 40 év fizikai munka után is hasznos, értelmes és sok esetben értékesebb a nyugdíjas munkaerő, mint a fiatal. A Nyugdíjtöbbletnél pontosan tudjuk, mitől vonzó a munkaerő piac számára a fizikai munkatapasztalattal rendelkező, dolgozni akaró nyugdíjas.

Olvass továbbMit ér 40 év fizikai munka a munkaerőpiacon?

Egészséges nagyszülőkkel a harmonikus családért

A saját egészségünk nem csupán magánügy, a család jóléte és jólléte is múlik rajta. Bár idősebb korban több egészségügyi kihívással is szembesülhetünk, sokat számít, milyen életformát választunk és hogyan bánunk intellektuális és lelki erőforrásainkkal. Az aktív életforma erősíti rezilienciánkat (rugalmas ellenállóképesség) és hosszabb ideig megőrizhetjük önállóságunkat. A szellemi és fizikai aktivitás – például a nyugdíjas korban végzett munka – évekkel képes kitolni az egészségromlás határait.

Olvass továbbEgészséges nagyszülőkkel a harmonikus családért

Generációk tudását nyugdíjazzuk, majd zokogunk a munkaerőhiány miatt

Legalább két generáció tudása sétál ki az ajtón a nyugdíjazással és többé aligha látjuk. Hacsak a szemfüles munkaadó fel nem ismeri, hogy az utánpótlás-nevelést nem lehet az iskolákra bízni és, hogy senki nem tudja jobban a szakmát, mint aki 35-40 évig gyakorolta. Ha nagyvonalúan elengedjük a tudást, ne siránkozzunk a munkaerőhiányon! A nyugdíjszövetkezetek nagyszerű lehetőséget kínálnak a munkáltatóknak a tapasztalt, érett szakmunkások visszafoglalkoztatására.

Olvass továbbGenerációk tudását nyugdíjazzuk, majd zokogunk a munkaerőhiány miatt

Hová lesz a tudás, ha elengedjük a tapasztalatot?

Szemünk láttára mennek tönkre szakmák, mert nincs utánpótlás és nyugdíjba vonul az utolsó szakember-generáció is. Egyik oldalon fiatalítani próbálunk és elküldjük a tapasztalt munkaerőt (tipikusan ilyen terület a média), a másik oldalon lasszóval sem találunk fiatalokat és az átlag életkor a 60-hoz közelít (nem túlzás ez például a háziorvosok körében). Jó lesz elgondolkodni a nyugdíjasok megtartásán, különben nagyon megütjük a bokánkat! Ki fogja megtanítani a fiataloknak a szakmát?

Olvass továbbHová lesz a tudás, ha elengedjük a tapasztalatot?

Örökbe fogadnánk egy pótnagyit!

Anyu fél idegenre bízni engem. Azt mondja, nyugodtabb lenne, ha tapasztalt dadus vigyázna rám. Valaki, aki szereti a gyerekeket és sok gyerekkel foglalkozott már. Én azt mondom, hogy aki olyan nagymama-forma, annak már volt ideje megismerni és megszeretni a gyerekeket akkor is, ha nem dadus vagy óvónéni volt előtte.

Olvass továbbÖrökbe fogadnánk egy pótnagyit!

Amiben az érett korosztály biztosan jobb

Érezték már azt a tehetetlen dühöt, amelyet az érzéketlen ügyfélszolgálatok és a slendrián panaszkezelés képes kiváltani belőlünk, mikor próbálunk kikeveredni egy rossz szolgáltatás következményeiből? Hallgatták már végig, ahogy a vonal túlsó végén egy élő robot sablonszöveggel válaszol a gondjaikra? Ha igen, akkor érteni fogják, miért rendkívüli az alábbi történet.

Olvass továbbAmiben az érett korosztály biztosan jobb

Miért bízna bennünk a “lapátra tett nemzedék”?

Kompromisszumok nélküli élet nem létezik, de ez a közhely minden nemzedék számára más tartalommal igaz. A mostanában friss nyugdíjas baby boom nemzedéknek is rengeteg mesélnivalója volna. A mai 50-70 évesek generációja világviszonylatban egy történelmi korszak, a világháború utáni gyorsuló idő főszereplője. Életük hullámvasútja a 60-as hippi-mozgalommal indul, a 70-es években kezdenek el dolgozni, a 80-as évek végén felborul a biztos menetrend, amit a 90-es évek átrendeződése követ, a 2008-as válságig. Csoda, hogy az utóbbi tíz évben a nyugdíj tűnt a legésszerűbb célnak?

Olvass továbbMiért bízna bennünk a “lapátra tett nemzedék”?

Mit hoz a nyuszi a munkaadóknak?

Tavaly ősz óta kóstolgatja a magyar munkaerőpiac a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetekben rejlő lehetőségeket. A majd’ fél éves időszakban a „nyuszi” kapott hideget is, meleget is – főként munkavállalói oldalról. Ugyanakkor jól érzékelhető egyfajta óvatosság is: mintha a munkáltatók arra várnának, hogy több tapasztalat gyűljön a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban. Nyilván ez nélkülük nem fog menni. Segítünk: mutatjuk, milyen előnyöket biztosít a nyuszi a munkáltatók számára!

Olvass továbbMit hoz a nyuszi a munkaadóknak?

Megáll az ész… – ha nem elég aktív

Nyugdíjasként saját időnk beosztásának szabadságát nyerjük vissza. További éveink életminősége attól függ, hogyan élünk a visszaszerzett szabadsággal. Dönthetünk a visszavonulás mellett, de választhatjuk az aktív életet: a két út ellentétes irányba vezet. Orvosok és mentálhigiénés szakemberek egyaránt megerősítik, hogy az aktív idősödés pozitív életszemlélettel, jobb egészségi mutatókkal és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életformával jár.

Olvass továbbMegáll az ész… – ha nem elég aktív

A nyuszival nem fog hoppon maradni (2. rész)

A nyugdíjszövetkezetekkel szemben az egyik leggyakoribb kifogás, hogy: “aki dolgozni szeretne, eddig is volt rá lehetősége”. Ez igaz. Kétrészes minisorozatunkban annak jártunk utána, hogy milyen formában tud nyugdíjasként munkát vállalni, és mennyi marad végül a zsebében. Azaz a nettó keresetekre voltunk kíváncsiak. Kizárólag a hivatalosan, tisztességes adózással megszerezhető jövedelem forrásokat vettük figyelembe.

Olvass továbbA nyuszival nem fog hoppon maradni (2. rész)

A nyuszival nem fog hoppon maradni (1. rész)

Miért érdemes Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeten keresztül munkát vállalni annak, aki a nyugdíj mellett dolgozni szeretne? Mert a „nyuszival”nem fog hoppon maradni. Aki dolgozni szeretett volna, eddig is volt rá lehetőség, de tavaly a nyugdíjasok számára tojás helyett kedvezményeket hozott a nyuszi. Nézzünk be a nyúl üregébe, ott minden kiderül!

Olvass továbbA nyuszival nem fog hoppon maradni (1. rész)

Örülj, hogy fiú! – Örülj, hogy lány!

Janikovszky Éva így viszonyult a gyermekekhez és milyen igaza volt! A lényeg, hogy megadatik a lehetőség a gyermekvállalásra, ahol a hangsúly a nagyszerű lehetőségen van. Rajtunk áll, hogyan éljük meg, miként bánunk a ránk bízott eséllyel. Komoly felelősség, ahogy az élet más területein is tapasztaljuk, viszont – míg a gyerek nemét mi még nem dönthetjük el – sok esetben magunk választhatunk a kínálkozó alternatívák közül. Ilyen például a nyugdíj melletti munkavállalás is.

Olvass továbbÖrülj, hogy fiú! – Örülj, hogy lány!

Nagyi naponta 4 órát tölt a Mekiben

Szó szerint értem. Szeptemberben nyugdíjba ment a nagymamám. Tudtuk előre, hogy nem fog nyugton maradni, mondta már, hogy további tervei vannak, de azt nem, hogy miben sántikál. Szombaton moziba mentünk a barátnőmmel és előtte beültünk a McDonald’s®-ba egy salátára. Kit látnak szemeim? Az én nagymamám nyüzsög a pult mögött és széles mosollyal faggatja a vendégeket. Egy pillanatra azt hittem, csak viccel, de amikor mondta, hogy ezt napi négy órában még élvezi is, elállt a szavam.

Olvass továbbNagyi naponta 4 órát tölt a Mekiben

Jelentkezés álláshirdetésre

Jelige: néhány óra béréért éveket adhatok

Amikor az álláshirdetésben azt olvastam, hogy motivációs levelet is várnak, arra gondoltam, mit mondhatnék egy vezetőnek, aki akár a gyermekem is lehetne? Mivel lehetek én több, érdekesebb, értékesebb számára egy fiatal jelöltnél? A rengeteg idővel, amit velem együtt csomagban megkaphat, felár nélkül, kedvezményesen.

Olvass továbbJelentkezés álláshirdetésre

Nyugdíjszövetkezetek: visszatérhetnek a nyugdíjasok a munkaerőpiacra

Több ízben foglalkoztunk már műsorunkban is a munkaerőpiacon évek óta tapasztalható munkaerőhiánnyal; a jelenség olykor komplett szektorok működését lehetetleníti el. Az okokra számos magyarázat létezik, de ennél talán fontosabb, hogy megoldást – lehetőleg azonnali – megoldást találjunk a problémára. Ilyen lehet a nyár óta gomba módra szaporodó nyugdíjas szövetkezetek modellje. A Trend FM Monitor délután című adásában Pataki Zoltán, a nyugdíjtöbblet elnöke nyilatkozott.

Olvass továbbNyugdíjszövetkezetek: visszatérhetnek a nyugdíjasok a munkaerőpiacra