Hová lesz a tudás, ha elengedjük a tapasztalatot?

Szemünk láttára mennek tönkre szakmák, mert nincs utánpótlás és nyugdíjba vonul az utolsó szakember-generáció is. Egyik oldalon fiatalítani próbálunk és elküldjük a tapasztalt munkaerőt (tipikusan ilyen terület a média), a másik oldalon lasszóval sem találunk fiatalokat és az átlag életkor a 60-hoz közelít (nem túlzás ez például a háziorvosok körében). Jó lesz elgondolkodni a nyugdíjasok megtartásán, különben nagyon megütjük a bokánkat! Ki fogja megtanítani a fiataloknak a szakmát?

Olvass tovább

Örökbe fogadnánk egy pótnagyit!

Anyu fél idegenre bízni engem. Azt mondja, nyugodtabb lenne, ha tapasztalt dadus vigyázna rám. Valaki, aki szereti a gyerekeket és sok gyerekkel foglalkozott már. Én azt mondom, hogy aki olyan nagymama-forma, annak már volt ideje megismerni és megszeretni a gyerekeket akkor is, ha nem dadus vagy óvónéni volt előtte.

Emili vagyok, középső csoportos óvodás. Anyukám és apukám későig dolgozik és nem szeretnék, hogy délután ötig az oviban várjak rájuk. Hazaviszel? Szeretem, ha olvasnak nekem, bábszínházasat is játszhatunk és ha jó az idő, sárkányt eregethetünk a parkban. Hétfőn délután angolra megyünk, hazafelé megtanítom neked az új szavakat. Csütörtökön táncházba – meglásd, nagyon fog tetszeni!

Szereted a gyerekeket? Én a nagymamákat szeretem a legjobban, mert ők nem olyan elfoglaltak, mint az anyukák. Nem mondják azt, hogy most dolgozniuk kell és nincs idejük játszani velem. Nem baj, hogy nem vagy gyors, az a lényeg, hogy játssz velem és néha süss palacsintát, amikor kérem. Például ezt biztosan jobban tudod, mint anyu, mert sokkal többször próbáltad már. Még azt is szeretem a nagymamákban, hogy olyasmiket tudnak mesélni, amikről az anyukák és az apukák nem is hallottak. Nem is olyan szigorúak: néha még azt is megengedik, hogy kilenc óra után bújjak ágyba, ha elhúzódik a játék.

Miért lenne jó neked, ha a pótnagyim lennél? Mert, ha jól megértjük egymást, örökbe fogadlak: saját szobád lesz a szívemben!

Szívesen lennék a pótnagymamád!

Márta vagyok. Két éve nyugdíjas – azelőtt bérszámfejtéssel foglalkoztam egy ipari nagyvállalatnál. Az unokáim külföldön élnek, nagyon hiányoznak, de nem szeretném a napjaimat egyedül tölteni. Szívesen lennék gyerekekkel, úgy érzem még elég fürge vagyok a játékhoz. Leszel a pótunokám?

Az a jó a nyugdíjas életben, hogy az időbeosztásom szabad, tehát akkor mehetek pótnagyinak, amikor szükség van rám. Ha anya engedi, elvihetlek bábszínházba, nyáron fagyizhatunk is. A játszóházba is elmegyünk, de a kötélmászásban ne számíts rám, ahhoz már öreg vagyok. Cserébe készítek rólad néhány fotót, ahogy száguldasz lefelé a csúszdán.

Sütni is szeretek: ha van kedved, együtt készthetjük a húsvéti mézeskalácsokat. A legeslegjobban a meséket szeretem. Nekem is a nagymamám mesélt a legtöbbet, aztán én is sokat olvastam a gyerekeknek, de az unokáimnak már nem tudok, mert nagyon messze vannak. Ha akarod, rajzolunk is, ebben biztos ügyesebb vagy nálam!

Miért lenne jó neked, ha a pótunokám lennél? Mert, ha te is akarod, örökbe fogadlak: saját szobád lesz a szívemben!

Amiben az érett korosztály biztosan jobb

Érezték már azt a tehetetlen dühöt, amelyet az érzéketlen ügyfélszolgálatok és a slendrián panaszkezelés képes kiváltani belőlünk, mikor próbálunk kikeveredni egy rossz szolgáltatás következményeiből? Hallgatták már végig, ahogy a vonal túlsó végén egy élő robot sablonszöveggel válaszol a gondjaikra? Ha igen, akkor érteni fogják, miért rendkívüli az alábbi történet.

Olvass tovább

Miért bízna bennünk a “lapátra tett nemzedék”?

Kompromisszumok nélküli élet nem létezik, de ez a közhely minden nemzedék számára más tartalommal igaz. A mostanában friss nyugdíjas baby boom nemzedéknek is rengeteg mesélnivalója volna. A mai 50-70 évesek generációja világviszonylatban egy történelmi korszak, a világháború utáni gyorsuló idő főszereplője. Életük hullámvasútja a 60-as hippi-mozgalommal indul, a 70-es években kezdenek el dolgozni, a 80-as évek végén felborul a biztos menetrend, amit a 90-es évek átrendeződése követ, a 2008-as válságig. Csoda, hogy az utóbbi tíz évben a nyugdíj tűnt a legésszerűbb célnak?

Olvass tovább

Mit hoz a nyuszi a munkaadóknak?

Tavaly ősz óta kóstolgatja a magyar munkaerőpiac a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetekben rejlő lehetőségeket. A majd’ fél éves időszakban a „nyuszi” kapott hideget is, meleget is – főként munkavállalói oldalról. Ugyanakkor jól érzékelhető egyfajta óvatosság is: mintha a munkáltatók arra várnának, hogy több tapasztalat gyűljön a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban. Nyilván ez nélkülük nem fog menni. Segítünk: mutatjuk, milyen előnyöket biztosít a nyuszi a munkáltatók számára!

Olvass tovább

Megáll az ész… – ha nem elég aktív

Nyugdíjasként saját időnk beosztásának szabadságát nyerjük vissza. További éveink életminősége attól függ, hogyan élünk a visszaszerzett szabadsággal. Dönthetünk a visszavonulás mellett, de választhatjuk az aktív életet: a két út ellentétes irányba vezet. Orvosok és mentálhigiénés szakemberek egyaránt megerősítik, hogy az aktív idősödés pozitív életszemlélettel, jobb egészségi mutatókkal és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életformával jár.

Olvass tovább

A nyuszival nem fog hoppon maradni (2. rész)

A nyugdíjszövetkezetekkel szemben az egyik leggyakoribb kifogás, hogy: “aki dolgozni szeretne, eddig is volt rá lehetősége”. Ez igaz. Kétrészes minisorozatunkban annak jártunk utána, hogy milyen formában tud nyugdíjasként munkát vállalni, és mennyi marad végül a zsebében. Azaz a nettó keresetekre voltunk kíváncsiak. Kizárólag a hivatalosan, tisztességes adózással megszerezhető jövedelem forrásokat vettük figyelembe.

Olvass tovább

A nyuszival nem fog hoppon maradni (1. rész)

Miért érdemes Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezeten keresztül munkát vállalni annak, aki a nyugdíj mellett dolgozni szeretne? Mert a „nyuszival”nem fog hoppon maradni. Aki dolgozni szeretett volna, eddig is volt rá lehetőség, de tavaly a nyugdíjasok számára tojás helyett kedvezményeket hozott a nyuszi. Nézzünk be a nyúl üregébe, ott minden kiderül!

Olvass tovább

Örülj, hogy fiú! – Örülj, hogy lány!

Janikovszky Éva így viszonyult a gyermekekhez és milyen igaza volt! A lényeg, hogy megadatik a lehetőség a gyermekvállalásra, ahol a hangsúly a nagyszerű lehetőségen van. Rajtunk áll, hogyan éljük meg, miként bánunk a ránk bízott eséllyel. Komoly felelősség, ahogy az élet más területein is tapasztaljuk, viszont – míg a gyerek nemét mi még nem dönthetjük el – sok esetben magunk választhatunk a kínálkozó alternatívák közül. Ilyen például a nyugdíj melletti munkavállalás is.

Olvass tovább

Nagyi naponta 4 órát tölt a Mekiben

Szó szerint értem. Szeptemberben nyugdíjba ment a nagymamám. Tudtuk előre, hogy nem fog nyugton maradni, mondta már, hogy további tervei vannak, de azt nem, hogy miben sántikál. Szombaton moziba mentünk a barátnőmmel és előtte beültünk a McDonald’s®-ba egy salátára. Kit látnak szemeim? Az én nagymamám nyüzsög a pult mögött és széles mosollyal faggatja a vendégeket. Egy pillanatra azt hittem, csak viccel, de amikor mondta, hogy ezt napi négy órában még élvezi is, elállt a szavam.

Olvass tovább

Jelentkezés álláshirdetésre

Jelige: néhány óra béréért éveket adhatok

Amikor az álláshirdetésben azt olvastam, hogy motivációs levelet is várnak, arra gondoltam, mit mondhatnék egy vezetőnek, aki akár a gyermekem is lehetne? Mivel lehetek én több, érdekesebb, értékesebb számára egy fiatal jelöltnél? A rengeteg idővel, amit velem együtt csomagban megkaphat, felár nélkül, kedvezményesen.

Olvass tovább

Nyugdíjszövetkezetek: visszatérhetnek a nyugdíjasok a munkaerőpiacra

Több ízben foglalkoztunk már műsorunkban is a munkaerőpiacon évek óta tapasztalható munkaerőhiánnyal; a jelenség olykor komplett szektorok működését lehetetleníti el. Az okokra számos magyarázat létezik, de ennél talán fontosabb, hogy megoldást – lehetőleg azonnali – megoldást találjunk a problémára. Ilyen lehet a nyár óta gomba módra szaporodó nyugdíjas szövetkezetek modellje. A Trend FM Monitor délután című adásában Pataki Zoltán, a nyugdíjtöbblet elnöke nyilatkozott.

Olvass tovább