+36 1 44 33 822 info@nyugdijtobblet.hu

Csodavárásból világelsők is lehetnénk, különösen, ha a nyugdíjakról van szó. Jó magyar módi szerint minden pénz kevésnek bizonyul és nyilván: van okunk az elégedetlenségre. A statisztikákat akár nyugdíjazhatnánk is, hiszen betéve tudjuk már, hogy Magyarországon az aktív dolgozók adójából fizetik az aktív nyugdíjakat, vagyis nincs „félretett pénzünk”, ami majd a mi pihenőéveinkig kamatozhatna. Ráadásul a „fehéren” adózó keresőréteg egyre szűkül, közben az elidősödést nem tudjuk jó ütemben fékezni. Ezek fényében az idén novemberre beígért maximum 20 000 Ft-os nyugdíjprémium csepp a tengerben – maradunk a csodavárásnál.

Mérlegen a nyugdíjunk

Mennyi nyugdíjat kap a magyar? Európában az előkelő negyedik helyen vagyunk az utolsó fizetéshez arányló nyugdíjak összege szerint, eszerint az EU-s átlagnál többet, a luxemburgi, az olasz és a francia időseknél kevesebbet viszünk haza. Az ördög ügyvédjének itt is igaza lehet: az aktív pályát záró bérhez képest 67%-os magyar átlagnyugdíj nem feltétlenül tükrözi a magasabb életszínvonalat – majdnem dobogós hely ellenére sem –, hiszen a magyar bérszínvonal az EU-s átlag feléig ér.

A szórás pontosabb képet mutat: száz magyar nyugdíjasból hárman 50 ezer forintot sem kapnak, és csak heten kapnak többet 200 ezernél. A többségnek (40%) 100-150 ezer forintot hoz a postás, illetve majdnem ekkora (35%) az 50-100 ezer forint nyugdíjból élők aránya.

Ha ezek a számok az utolsó munkabér 67%-ának felelnek meg, érthető, hogy a magyarok miért csak jövedelmük tizedét képesek megtakarításra fordítani.

Mennyivel lennénk elégedettek?

Egy hazai biztosítótársaság országos méretű, reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar nők átlagosan 208 ezer forintnyi nyugdíjjal lennének elégedettek. Férfiak pedig legalább 240 ezer forintot szeretnének kapni pályazáráskor.

2017-ben az átlagos nettó öregségi nyugdíj összege 124 ezer forint volt, amit minimum duplázni kéne, hogy elégedettek lehessünk.

Az átlag nyugdíjhoz képest a nyugdíjprémium egyszeri 16%-os segítséget jelent. Ezzel nem vagyunk kint a vízből. A karácsonyi vacsorára talán futja, de ajándékot már nem ebből hoz az angyal.

Hogyan lehetne nagyobb a jövedelmünk nyugdíjas éveinkre?

Ma már szinte egyetlen aktív dolgozó sem gondolhatja komolyan, hogy nyugdíjas éveiben kizárólag az állami ellátásra hagyatkozhat. A jogos elvárás nem vita tárgya, ám a realitásokkal szembe kell nézni. Kormányzati szándékok eddig is támogatták a továbbfoglalkoztatást – például a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek megalapításával –, de az öngondoskodás egyéb formái is egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás egyaránt segítséget jelenthet aktív éveink után.

Ráadásul mindhárom nyugdíj-célú megtakarítási konstrukció 20%-os állami támogatásban részesül. Meddig várhatunk a csodára? A demográfia egyelőre nem a mi oldalunkon áll, az idő viszont változatlan ütemben telik és minél előbb kapunk észbe, annál kevésbé lesz kiábrándító a nyugdíjprémium adventje.

 

Ajánlat kérés