Mit hoz a nyuszi a munkaadóknak?

Tavaly ősz óta kóstolgatja a magyar munkaerőpiac a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetekben rejlő lehetőségeket. A majd’ fél éves időszakban a „nyuszi” kapott hideget is, meleget is – főként munkavállalói oldalról. Ugyanakkor jól érzékelhető egyfajta óvatosság is: mintha a munkáltatók arra várnának, hogy több tapasztalat gyűljön a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban. Nyilván ez nélkülük nem fog menni. Segítünk: mutatjuk, milyen előnyöket biztosít a nyuszi a munkáltatók számára!

Komoly felelősség terheli a munkaadókat a szabályos foglalkoztatási keretek biztosításáért. Az újdonsággal szembeni óvatosság érthető tehát, hiszen a nyugdíjas szövetkezetek merőben újfajta foglalkoztatási logikát kínálnak. A félelem másik oka a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával kapcsolatos: milyen mértékben lehet számítani a már nyugdíjas kollégára, hogyan tudjuk motiválni, hogyan fognak beilleszkedni a csapatba, ha kiesik a munkából, tudjuk-e helyettesíteni stb.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek (amelyeket a köznyelv mára nyusziként becéz) létrehozatalával a jogalkotó mindkét főszereplő biztonságáért felelősséget vállal: a dolgozni akaró nyugdíjasoknak a foglalkoztatási és adózási körülményeket tette kedvezővé, de ugyanezeket a feltételeket biztosítja a munkáltatóknak is:

1. A nyuszi első nagy hozadéka a munkáltató számára, hogy mentesíti bizonyos foglalkoztatási követelmények betartása alól: szabadság kiadása, szabadságmegváltás, felmondási idő alkalmazása stb. Tehát, a Munka Törvénykönyve által megszabott egyszerű szabályok alapján juthat munkaerőhöz.

2. Ebből következik, hogy – mivel a nyugdíjas munkavállaló a szövetkezet tagjaként dolgozik – a munkáltató számára minimális adminisztratív terhet jelent a foglalkoztatás. A munkáltató és a Nyugdíjas Szövetkezet közötti megállapodás alapján a szervezet meghirdeti az állást, amelyre jelentkeznek a jelöltek, akik közül a munkáltató kiválasztja a számára megfelelőt. Ezek után a nyugdíjas munkavállaló a „nyuszival” köt szerződést és tőle is kapja a fizetését, a munkáltató szintén a nyuszinak utalja a havi apanázst.

3. A Nyugdíjas Szövetkezetek és a munkáltató közötti együttműködésből adódó szolgáltatási költségeket a munkáltató elszámolhatja, költségként leírhatja. Ez elég fontos szempont, ha a toborzási, kiválasztási költségekre gondolunk.

4. A fenntartói normatívából gazdálkodók és a gazdasági társaságok számára egyaránt fontos szempont, hogy a nyuszi keretében foglalkoztatott nyugdíjasok nem terhelik a vállalat létszámkeretét. Így például a rehabilitációs hozzájárulás számításakor sem veszik alapul a Nyugdíjas Szövetkezeten keresztül foglalkoztatott kollégákat.

5. További előnyökkel szolgál a nyuszi a foglalkoztatási formák tekintetében, különösen a részmunkaidős állásoknál. Bizonyos feladatokra elegendő a 4-6 órás munkavégzés, tehát a munkáltató nem szeretne teljes munkaidős bért kifizetni érte. A munkát vállaló nyugdíjasok nagyobbik része pontosan ilyen, részmunkaidős állásokat keres, tehát a munkáltató számára a Nyugdíjas Szövetkezet ezen a téren is megoldást jelent.

6. Mivel a nyugdíjasoknak a szövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatása kedvezményes adózási feltételekkel lehetséges, az így nyert munkavállaló természetesen motiváltabb és lojálisabb is lesz. Láthatjuk, hogy a munkáltatók számára a Nyugdíjas Szövetkezeteken keresztül foglalkoztatott nyugdíjas munkaerő gyakorlatilag a kockázatok minimalizálásával és a humán erőforrás optimalizálásával jár. Nagyszerű lehetőség, amelyet a tapasztalat csak megerősíthet.


Megismerné jobban a NYUGDÍJTÖBBLET Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet?
Szeretne részletesebben tájékozódni? Kérjen ajánlatot most!

“Mit hoz a nyuszi a munkaadóknak?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Tisztelt Mindenki. Én sajnos rokkantnyugdíjas vagyok, pedig még csak most leszek 53 éves. Sok telefont, emailt küldtem el és regisztráltam különböző lehetőségek után. Január 6-Október 10 ig szinte minden nap küldtem el Önéletrajzokat, telefonáltam a közelünkbe lévő városokba. Volt egy olyan hely, ahol csupán az volt az egy bajuk neki, hogy nincs kocsim. Ezért nem vettek fel.
    Bocsánat most ez egy kicsit durva lesz, de ez a szörnyű valóság: kinevettek, majd azt mondták a telefonba: miért nem döglik meg ez a sok nyugdíjas meg ez a sok rehabos. Kiakadtam és én ezután már nem várok csodát.
    Az a legnagyobb baj még, ahol én lakom az egy kisváros. Nincs utazási kedvezményem sem, mert elvonták.
    Ha engem valaki hívna, dolgozni, minimum annyi, hogy a mobiltelefonján kijeleztetem a számomat. Ha nem kijelzett a szám, felőlem lehet egy elnök-vezérigazgató a vonalnál, akkor sem veszem fel. Legyen már nyílt és őszinte miért kell össze-vissza hablatyolni, lenézni a nyugdíjasokat, rehabosokat.

Szólj hozzá!