+36 1 44 33 822 info@nyugdijtobblet.hu

Szemünk láttára mennek tönkre szakmák, mert nincs utánpótlás és nyugdíjba vonul az utolsó szakember-generáció is. Egyik oldalon fiatalítani próbálunk és elküldjük a tapasztalt munkaerőt (tipikusan ilyen terület a média), a másik oldalon lasszóval sem találunk fiatalokat és az átlag életkor a 60-hoz közelít (nem túlzás ez például a háziorvosok körében). Jó lesz elgondolkodni a nyugdíjasok megtartásán, különben nagyon megütjük a bokánkat! Ki fogja megtanítani a fiataloknak a szakmát?

Az iskola – különösen a mai színvonalon – nem képes és egy darabig még nem is lesz alkalmas arra, hogy munkaképes szakembereket neveljen. Ahogy a hagyományos társadalomban sem véletlenszerűen élt együtt minimum három generáció, úgy a munkahelyeken is minden korosztálynak megvan a maga pótolhatatlan szerepe. Ezt gondoljuk mi is, a Nyugdíjtöbbletnél és ezt igazolják vissza a rendezvényeinkre ellátogató és a hozzánk betérő, dolgozni szerető nyugdíjasok.

Bármelyik fázisban van egy cég fejlődése, a generációk együttélése alapvető tudásmenedzsment kérdés. Kezdő vállalkozások számára az idősebb, tapasztalt munkaerő olyan, akár egy minőségbiztosítási rendszer: képes figyelmeztetni buktatókra, meg tud tanítani szakmai trükkökre és sokszor meg is tud nyugtatni, amikor kételyek közt őrlődünk. Vicces is lehet ez, mint Robert de Niro A kezdő című komédiában, de ha jól megnézzük, ott is kiderült, hogy 70 éves fejjel a dolgok egészére, a teljes képre volt rálátása a különleges „gyakornoknak”, ezzel pedig komoly helyzeteket mentett meg. Ezt teszi a tapasztalat.

(A teljes film a Videan elérhető. Kattintson ide!)

Tapasztalt vállalkozóként nyugdíjas munkavállalót foglalkoztatni olyan, mint a boeuf bourguignon mellé egy aromás, testes vörösbort választani. Bölcs döntés, hiszen együtt képesek a legtöbbet kihozni a nemes ízekből. Érett korú munkatársunk kiváló partnerünk lehet akár a vállalati stratégia megalkotásában vagy egy-egy részterület menedzselésében is. Valószínű ugyanis, hogy az idő már összerendezte tapasztalatait és számíthatunk bölcs tanácsaira. Ne az erejére, hanem a tudására támaszkodjunk – a fiatalok dolga, hogy erősek legyenek, az időseké, hogy bölcsességüket kamatoztassák.

Nagyobb vállaltoknál az utánpótlás-nevelés kérdése ugyanolyan égető, mint a családi vállalkozások esetében. Általában saját képzési rendszerrel próbálják kiküszöbölni a szakképzés csorbáit. A nyugdíjba „engedett” szakembergárda valóságos kincsesbánya: vissza kell hívni a tapasztalt munkaerőt, hogy átadhassák tudásukat a fiatalabb generációnak! Élelmesebb vállalatok már a belső mentori rendszert is erre a koncepcióra építik és így saját nyugdíjas munkavállalóikat visszafoglalkoztatják.

A nyugdíjas szövetkezetek erre kiváló lehetőséget nyújtanak, hiszen leveszik az adminisztratív terhet a munkáltató válláról, a nyugdíjas munkavállalónak pedig több marad a zsebében.

Ajánlat kérés