GYIK

azaz Gyakran Ismételt kérdések a nyugdíjszövetkezettel kapcsolatban

Mi az a nyugdíjszövetkezet?

A nyugdíjszövetkezet egy olyan foglalkoztatási forma, amely az öregségi vagy korkedvezményes nyugdíjban illetve az átmeneti bányászjáradékban részesülő regisztrált tagjainknak kínál munkalehetőséget, megszerzett tapasztalataik kamatoztatásához terepet, miközben a dolgozói hiánnyal küzdő munkaadóknak munkaerőt biztosít. A szövetkezeten keresztüli munkavégzést jelenleg a szükséges regisztráció után az öregségi nyugdíjban illetve az átmeneti bányászjáradékban részesülők vehetik igénybe, a korkedvezményes és rokkantsági nyugdíjban részesülők egyelőre nem.

Nyugdíjszövetkezetek: visszatérhetnek a nyugdíjasok a munkaerőpiacra

Hogyan lehet a nyugdíjszövetkezeten keresztül dolgozni?

Az első lépés a nyugdíjszövetkezet weboldalán történő regisztráció itt: https://nyugdijtobblet.hu/regisztracio/ vagy személyesen a központi irodánkban: 1137 Budapest, Katona József utca 15.

A továbbiakat, azaz az adóbevallás elkészítését, a munkavállaló NAV-hoz történő bejelentését pedig már az adott nyugdíjszövetkezet végzi, amely garanciát vállal arra, hogy a ledolgozott munkaórák után a munkavállaló valóban megkapja a munkabérét.

Ki léphet be a nyugdíjszövetkezetbe?

A jelenlegi szabályozás kizárólag az öregségi nyugdíjban, illetve az átmeneti bányászjáradékban részesülőknek ad lehetőséget a nyugdíjszövetkezetekbe való belépésre. A korkedvezménnyel nyugdíjazottak és a rokkantnyugdíjjal rendelkezők számára a nyugdíjszövetkezeten belüli foglalkoztatás – ma még – nem adott.

Fizetnem kell belépéskor?

Egyszeri, 1000 Ft-os belépési díjjal számolunk, amit az első fizetésből vonunk le. Kilépéskor pedig visszafizetjük ezt az összeget.

Mennyi a tagdíj?

A Nyugdíjtöbblet Nyugdíjszövetkezetnél nincs tagdíj.

Minden nyugdíjas munkavállalónk azonban Kötelező baleset- és felelősség biztosításban részesül a Generali Providencia Biztosító ZRt-vel kötött szerződésünk értelmében. A biztosítás azokra a napokra érvényes, amikor munkát végez. Ennek a díja egységesen minden nyugdíjas munkavállaló számára havonta 250 Ft, függetlenül a ledolgozott órák számától. Ez az összeg a havi fizetésből kerül levonásra. (Természetesen abban a hónapban, amikor nem dolgozik a munkavállaló a Nyugdíjtöbblet Nyugdíjszövetkezetnél, abban az esetben nincs biztosítási díj.)

Hamarosan nyugdíjba megyek, de szeretnék a jelenlegi munkahelyemen tovább dolgozni. Megtehetem ezt? Mi a teendőm?

Amennyiben az adott vállalkozás nyitott arra, hogy a nyugdíj előtt álló munkavállalóját nyugdíjszövetkezeten keresztül tovább foglalkoztassa, úgy a vállalkozásnak szerződésbe kell lépnie a Nyugdíjtöbblet Nyugdíjas Szövetkezettel, hogy törvényesen érvényesíteni tudja a kedvezményes foglalkoztatási lehetőségeket. Ajánlatkérés szerződéskötéshez ITT. (https://nyugdijtobblet.hu/munkaadoknak/#ajanlatkeres)

A foglalkoztatni kívánt munkavállalónak pedig regisztrálnia kell a rendszerünkbe, úgy, hogy a regisztráció során feltünteti, pontosan melyik munka érdekli. Munkavállalói regisztráció ITT (https://nyugdijtobblet.hu/nyugdijasoknak/ )

 Fontos!  Ez a lehetőség azonban a jelenlegi jogszabályi környezetben csak az öregségi nyugdíjban részesülőknek adott.

A két szereplőt (munkavállalót és munkáltatót) a Nyugdíjtöbblet munkatársai összekötik, és mindegyik fél számára biztosítják a szükséges dokumentumokat.

Már nem szeretnék teljes munkaidőben dolgozni.
Csak 8 órában vállalhatok munkát?

A nyugdíjas munkavállaló a munkaadó vállalkozással egyeztetve maga határozza meg, hogy hetente hány napot és milyen munkaidőben kíván dolgozni. Természetesen, aki erőt és kedvet érez magában, akár 8 órát is vállalhat, de lehetőség van a 4 ill. 6 órás munkavégzésre is. Az így keresett munkabért pedig kizárólag 15%-os szja terheli, más levonás nem.

Kiléphetek a nyugdíjszövetkezetből?

Természetesen felmondható a nyugdíjszövetkezettel kötött szerződés. Kilépéskor ilyen esetben az illető visszakapja a korábban befizetett 1000 forintos regisztrációs díjat. Kilépéssel kapcsolatos ügyintézésre minden héten kedden és csütörtökön van lehetősége az érintetteknek irodánk (1137 Budapest, Katona József utca 15.) nyitvatartási idejében.

Mennyivel kereshetek többet, ha nyugdíjszövetkezeten keresztül foglalkoztatnak engem?

Az anyagi kérdésekkel korábban részletesen foglalkoztunk weboldalunkon, amelyet itt talál meg.

A nyuszival nem fog hoppon maradni (1. rész)

A nyuszival nem fog hoppon maradni (2. rész)

Bármilyen kérdése lenne, bátran tegye fel elérhetőségeinken.