+36 1 44 33 822 info@nyugdijtobblet.hu

Mennyit lehet keresni nyugdíj mellett és hogyan? Milyen esetekre vonatkoznak eltérő szabályozások 2018-ban? Ezeket foglaljuk össze az alábbiakban.

1. korbetöltött öregségi nyugdíj melletti munkavállalás

Legmegnyugtatóbb esete a nyugdíj melletti munkavégzésnek, ugyanis rendes öregségi nyugdíj mellett továbbra is korlátlanul vállalhatunk munkát. Dönthetünk a nyolc-, hat- vagy négyórás munkaviszony mellett és a munkabér mellett az ellátás is párhuzamosan jár nekünk. Piaci körülmények között nyugdíjas munkavállalóként bármennyit kereshetünk, nincs felső limit.

A nyugdíjasok foglalkoztatására ugyanúgy vonatkozik kötelező minimálbér, mint az aktív korú munkavállalók esetében. Alap esetben 2018-ban a teljes munkaidőre járó bruttó havibér minimum összege 138 000 forint, a hetibér 31 730 forint, a napibér 6350 forint, a minimális órabér pedig bruttó 794 forint.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörök betöltése esetén garantált bérminimum jár, melynek összege teljes munkaidő teljesítése esetén 2018-ban 180 500 forint bruttó havibér vagy 41 500 forint hetibér vagy 8300 forint napibér vagy bruttó 1038 forint órabér.

2. munkavállalás korhatár előtti nyugdíjas nő számára

(Letöltött 40 év munkaviszony után; szolgálati járandóság; táncművészeti életjáradék; átmeneti bányászjáradék; bányászok egészségkárosodási járuléka esetén.)

Éves keretösszeghez kötött a munkavégzés: a minimálbér tizennyolcszorosának megfelelő éves keretösszeg határáig – 2018-ban 138 000 forint x 18 = 2 484 000 forint – az ellátás a munkabérrel párhuzamosan felvehető. Amennyiben a munkavégzésből származó jövedelem meghaladja ezt az összeget, úgy a következő hónap első napjától szüneteltetni kell az ellátás folyósítását. A szüneteltetés a tárgyév végéig vagy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig esedékes. Amennyiben ez decemberre esik, az ellátást nem függesztik fel, de vissza kell fizetni a decemberi összeget.

3. nyugdíj melletti munkavállalás a közszférában

Az öregségi nyugdíj folyósításával egyidőben nem lehet köztisztviselőként vagy közalkalmazottként dolgozni. A keresetkorlátozás a munkavállalói jogviszony időtartamára szól, azaz a keresőtevékenység első hónapjának első napjától, a munkavállalást záró hónap utolós napjáig kell felfüggeszteni az öregségi nyugdíj folyósítását.

4. rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés

A korábbi szabályok nem változtak: hetente maximum 20 óra munka végezhető az ellátás megőrzésével. Nagyobb óraszámú munkavégzés mellett az ellátás szünetel, viszont nincs kereseti összegkorlát.

5. rokkantsági ellátás melletti munkavégzés

A keresőtevékenységet folytató rokkantnyugdíjas ellátását szüneteltetni kell, amennyiben a munkavégzés három egymást követő hónapban fennáll és ez idő alatt a bevétel meghaladja a minimálbér 150%-át.

Munkát vállalna 4, 6 esetleg 8 órában? Regisztráljon adatbázisunkba!

(forrás: officina.hu)

Ajánlat kérés