+36 1 44 33 822 info@nyugdijtobblet.hu

Nyugdíjasként saját időnk beosztásának szabadságát nyerjük vissza. További éveink életminősége attól függ, hogyan élünk a visszaszerzett szabadsággal. Dönthetünk a visszavonulás mellett, de választhatjuk az aktív életet: a két út ellentétes irányba vezet. Orvosok és mentálhigiénés szakemberek egyaránt megerősítik, hogy az aktív idősödés pozitív életszemlélettel, jobb egészségi mutatókkal és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életformával jár.

A munka jótékony hatása 60 felett

Kutatások igazolják, hogy a szellemileg aktív 66 év felettiek zöme idősebb éveiben is vállalt még munkát, míg a szellemileg passzív csoportok nem. A munka jótékony hatását szociális kötődések erősödésében, a magány-érzés csökkenésében, az általánosan jobb közérzetben is tetten érhetjük. Ráadásul az idős korban végzett munka késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását.

Ösztönösen is tudjuk mindezt, nem kellenek bonyolult kutatások, hogy belássuk: a mindennapi mozgás, az aktív társas élet és az értelmes tevékenységek lelkünk, elménk és testünk építőkövei. Hányszor tapasztaljuk, hogy nyugdíjba vonulás után rövid idővel megbetegszik, legyengül, hirtelen megöregszik valaki. Egyszerűen kiesik a napi rutin és a visszakapott idő üresnek, értelmetlennek tűnik. Ilyenkor üti fel fejét a depresszió, a kilátástalanság érzése is, holott könnyedén meg tudjuk előzni a bajt aktivitásunk megőrzésével.

A mozgás éberen tart

Taxival utaztam tegnap. A régi vágású, udvarias modorú taxis egy öregúr volt. 1964 óta taxizik. Tíz éve halt meg a felesége, egyedül maradt. Közben nyugdíjba ment, de nem hagyta abba. Ebből a szakmából sem lehet telket vásárolni a Maldív-szigeteken, mégis van az a valami, amiért minden nap beül az autóba és reggeltől délután ötig Budapest végtelen és számára untig ismerős utcáit járja. Nem használ GPS-t, fejében a térkép. Az agytorna és a rádióhallgatás mellett az utazó közönség jelenti számára a társaságot. „Ha otthon maradtam volna nyugdíj után és a TV-t nézem, már nem élnék.” – mondja, miközben kinyitja nekem az ajtót kiszálláskor.

A derű fiatalít

Ilonával kedvenc éttermünkben ismerkedtem meg. Először az tűnt fel, hogy a sok tűzrőlpattant pincér között egy hamvas, derűs arcú hölgy jelent meg, hogy felvegye a rendelést. Azonnal beleszerettem abba a természetes könnyedségbe, ahogy az igényeinkről faggatott. Azt éreztem, törődik velünk, mert valószínű fontos számára, hogy megismerjen és az is, hogy találkozhassunk még. Négy éve történt. Közben összeismerkedtünk és kiderült, naplót vezet a törzsvendégekről: megtanulja, hogy ki mit szeret, így a visszatérő vendégektől néha már csak azt kérdezi: „A szokásosat?” – és sosem téveszti el.

A munka nem kötelező, de…

A kulcs nem önmagában a munka, hanem amit nyújtani tud számunkra akkor is, ha már nem kötelező: figyelmet, összeszedettséget, szellemi frissességet, mozgást, kapcsolatokat, beszélgetéseket, mosolyt és persze pénzt. Akár többet is, mint amennyi a nyugdíjunk.

Két út áll előttem, melyiket válasszam? – mindenki maga dönti el, de annyi biztos, hogy az aktív nyugdíjas élet a legjobb választás.

Ha egyet ért, és még dolgozna: regisztráljon adatbázisunkba!

Ajánlat kérés